Skip to main content directly Skip to Site Search Skip to Footer menus
Turn High Contrast On

Four Seasons Barstool

Ludwig Mies van der Rohe 1958

Originally created for the Four Seasons Restaurant at the Seagram Building in New York, this design is believed to be a collaborative effort between Mies, who designed the building, and Phillip Johnson, who designed the restaurant. The cantilevered frame and lean profile complement the Flat Bar Brno Chair, which was specified throughout the restaurant.

 

In 2006 Knoll brought the design into mass production for the first time ever, and in 2018 added an antique bronze finsih option in celebration of the company's 80th anniversary.

Retail Price:

Estimated Ship:
Quickship  2-3 weeks
SHARE THIS CONFIGURATION
Close
Added item to your shopping cart!

    Details

    Construction and Details
    • Seat upholstered over a foam cushion reinforced with a plywood form
    • Stitching detail is found on the rear left hand corner of the stool
    • Frame is bent steel with chrome or antique bronze plating
    • Available in bar height only
    • The KnollStudio logo and signature of Ludwig Mies van der Rohe are stamped into each piece
    • Four Seasons Barstool is certified Clean Air GOLD
    Additional Options Available by Phone (See Below)
    • View Approved KnollTextiles
    • Available in a wide range of Spinneybeck® leathers

    Dimensions

    Order by Phone

    Interested in finishes, sizes or combinations not available above?
    Call or visit our Home Design Shops to work with an expert and place your customized order.

     

    NY Home Design Shop
    M-F 11-7, Sat 11-6 EST
    212 343-4190

    nyknollshop@knoll.com
    Learn More

    LA Home Design Shop
    M-Sat: 10-6pm PST
    310 620-2680
    laknollshop@knoll.com
    Learn More

    Knoll Shop Customer Service
    M-F 8-5 EST
    800 343-5665
    shopservice@knoll.com
     

    Join our Newsletter

    Sign up for our Knoll Shop newsletter for inspiration and updates regarding new products, expanded finishes and upcoming sales and promotions.
     

    In the mid-1950s the Bronfman family, owners of the Joseph E. Seagram and Sons Corporation, decided to commemorate the company’s centennial by building a modern office tower on Park Avenue in New York. Ludwig Mies van der Rohe was selected as architect for the Seagram Building and Philip Johnson was named as his cooperating local partner.

    Johnson’s most memorable contribution to the project was the design of the interiors of The Four Seasons restaurant on the ground floor of the building. Johnson, a disciple of Mies, faithfully specified the modern master’s furniture throughout the interior. A Barcelona table and chairs were used in the lobby, and the flat-bar Brno chair was developed for use in the two large dining rooms.

    In the bar room, Johnson specified a stool of Miesian style and proportion. No prior drawings by Mies exist for this design and it is thought that it was most likely a collaborative effort by Johnson and Mies. The restaurant opened in November of 1959. In 2004, Carl Magnusson developed the stool for production in Italy; it was introduced in 2006.